Kurir, 1994. március 28.

 

Tisza fa - írások

Kurír   1994-03-28.
Bóka B. László: Képreményű

Pesterzsébeti festő és iparművész. Barcsay Jenő és Borsos Miklós látták el tanácsokkal. Szabálytalan pálya Tisza-Kalmár Györgyé, aki a Balaton mellett él. Nemrégiben viszont Budapesten a Gaál Imre Galériában nyílt meg kiállítása.
-   Sokáig Londonban és Bécsben élt, itthon nem tudott dolgozni.
   -  Politikai okokból nem vettek fel a Képzőművészeti Főiskolára. De erről nem szeretnék beszélni. Túl vagyok rajta. Sebaj, majd megpróbálom a Képzőművészeti Alapnál, gondoltam, de ott ugyanolyanok ültek, mint a felvételimnél. Olyan emberek voltak hivatva dönteni mások sorsáról, akik inkább a politikával foglalkoztak, mint a művészettel.
-    És Barcsay és Borsos, hiszen tőlük tanult.
-    Ahhoz, hogy felvegyenek a Képzőművészeti Alapba, két rangos művész pártoló ajánlása kellett. Barcsy Janőtől és Borsos Miklóstól megkaptam ezeket, de ennek ellenére elutasítottak. Azóta ezt két levelet ereklyeként őrzöm, és úgy tekintek rájuk, mint a diplomámra. Nem volt végzettségem, nem voltam tagja a Képzőművészeti Alapnak, tehát kiállítani sem tudtam. Beláttam, nincs lehetőségem Magyarországon.
-    Angliában, gondolom, sikerült elvégeznie az ottani főiskolát.
-    Kezdetben bejártam az órákra, de nem tetszett a szabad tanítás módszere. Mindenki azt tanult, attól és úgy, ahogyan neki jólesik. Első hallásra roppant hangzatos, de csak anarchiát szült. Londonban nem maradt más hátra, mint magánúton tanulni.
-    Mikor volt az első kiállítása?
-    Angliában 1983-ban mutatkoztam be először, mint festő és grafikus.
-    Képei konkrétan nem ábrázolnak figurákat. Nem zavarja, hogy a közönség gyakran elutasítóan viselkedik a nonfiguratív képekkel szemben?
-    Egyszer megkértem egy újságírót, jöjjön el a kiállításomra, és írjon a képeimről. Azt felelte, eszébe sincs, hiszen a modern képek nem ábrázolnak semmit, és a semmiről nem lehet írni. Végül mégiscsak eljött, és kellemesen csalódott. Sajnos, egyébként igaza van abban, amit mond. De ebben maguk a művészek is hibásak. Jó néhány kép technikailag mázolmány csupán, összedobált halmaz, rendszer helyet.