A lakás 1995-1

 

Tisza fa - cikkek

A lakás 1995-1
Bódi Katalin: A tiszta stílus


Köveskál festői szépségű vidékén él és alkot Tisza-Kalmár György festő és ipar- művész. Szerencsére léteznek művészek, akiknek munkája nyomán a boldogság láthatóvá, kézen foghatóvá válik. Az egyéniségünkben lévő harmónia különös kapcsolatot teremt környezetünkkel, s elsősorban a természettel. Kezében élővé válik a holtnak hitt fa.
A megszokott hétköznapi tárgyak: ajtók, ablakok, asztalok, vörös fenyőből készülnek, megtartva annak minden természetes erezetét.
Mívesen rajzolódik ki a rátét, amely követi az eredeti formát. Munkáiban nem csupán a funkció felöli megközelítés foglalkoztatja, de lelket lehel az élettelenbe. A szürke mindennapiságot ezáltal felváltja a mindennapok öröme, ha valaki a lendületes, különleges osztású teraszajtón át látja a külvilágot, és megnyugtató biztonságot érez a tömör szobaajtó mögött..
-    Anglia, Párizs, Bécs nem hozta meg számomra a hozzá fűzött reményeket -
mondja a művész. – Otthon lenni pedig csak a saját hazájában tud az ember. Köveskálon található ez az otthon, ahol minden nyílászáró saját kezem munkája. A fával érdekes módon kerültem kapcsolatba, még külföldön. Azt is mondhatnám, teljesen banális, s kézenfekvő, hogy egy festményt be kell keretezni, de nem találtam iparost. Magam váltam iparossá, s ma már teljes értékű tevékenységet folytatok ebben a körben. Tekintettel, hogy a bútoraim elkészítését megtervezve nem volt aki ”legyártsa” , magam készítettem el ezeket is. A fa igen hálás. Különösen, ha ráfigyel az ember, a gondolat, az érzés keze alá hajlítja az anyagot. Elképzeléseim egyre bővültek. A lehetőség is, azáltal, hogy Kővágóörsön a Jókai u 27. sz. ingatlan bérlésével műhelyt, raktárt rendezhettem be. Az épület komplesszummal további terveim is megszülettek. Természetes, ehhez gyakorlatilag egy csöndes társra is szükségem lenne. A terv sajnos meghaladja jelenlegi anyagi fedezetemet. Nevezetesen arról szól, hogy itt Kővágóörsön egy helyiség bemutatóteremként funkcionálna. Kész termékeket, amely kisszériás bútorokból áll – az azonos stílusukat számozással látnám el, elkerülendő a gyári termelés által ismert sorozatgyártást -, 1-1 bútor magán viseli a kézműves munkát. Az ágyak igen alkalmasak gerincbántalomban szenvedők számára is.
-        Úgy gondolom, azt a folyamatot, amely a tömeggyártást megindította, vissza
lehet fordítani. Amikor a kockaházak felépültek, nem volt más lehetőség, mint a bútoripar egysíkú termékeivel megtölteni a lakásokat. Az egyhangúságot kellett megvásárolni. Ma már lehetőség van ezeket a gátakat áttörni. Ezen munkálkodom. A Tonett bútort amikor M. Thonet kitalálta, olyan sikere lett, hogy nagyüzemi szinten kellett előállítani. Vissza kell térnünk az egyéni stílushoz, az egyedi formákhoz. Ebben a kis faluban minden feltétel adott. Egy nem: az ahogyan eljut a megrendelőhöz, ahogyan információt szerezhetnek, hogy itt van valami kibontakozóban. Egy lakás otthonos berendezéseit, a szőnyeg szőttesek, kerámiák együtt találhatók meg a bútor stílusának megfelelően is. Ezért lényeges számomra, hogy az épületegyüttest ennek az elképzelésnek szolgálatában állítsam.
      Tisza –Kalmár György nem először tesz tanúbizonyságot kezdeményező készségéről. A tiszta stílus, s elhivatott tehetsége meg van, képessége is arra, hogy az ország e távol eső részén maradandót alkosson.
       Ajtón bekukkantó kicsi lánya biztosíték a jövőre. Tisza-Kalmár György festőként indult. Utóbbi évek festői tevékenysége csökkent, de még mívesebb, még tökéletesebbre való törekvés ”olvasható ki” piktúrájából.
      Képei a bemutatóteremben Kővágóörsön megtekinthető, s bútor rendelésen kívül egyedileg megvásárolható. A művész munkáiból képekben számolunk be. Tervei a jövőt tekintve, munkateremtő egy olyan vidéken ahol a táj szépsége elragadó, de megélhetési lehetőség csekély.