Családi Ház, 1996, június

 

Tisza fa - újság cikkek

 

Családi Ház, 1996, június
Máté Judit: A természet varázsereje bútorokban


A sablonban készült tucattermékek korában, amikor a multik reklámjai azt igyekeznek belénk sulykolni, hogy „egyetek egyformát, igyatok egyformát, öltözködjetek úgy, ahogyan mi diktáljuk, olyan környezet vegyen körül benneteket, amilyet mi adunk nektek”, akkor Tisza-Kalmár György valami egészen mást kínál. A komputerrel tervezett designok, a gyári futószalagok árui helyett a régi kézművesek műgongjának mintájára egyedi elgondolás szerint készült, páratlan hangulatú fabútorokat, -ajtókat,
-ablakokat, -játékokat, használati tárgyakat, Ami fából elkészíthető, azt a Tapolca melletti Diszel községben Tisza-műhelyében míves módon kifaragják. A műhely és galéria tulajdonosa a varázslatos festmények és grafikák alkotója: Tisza-Kalmár György.
    A külső szemlélőnek eleinte úgy tűnhet, hogy a festőművésznek valamiféle hobbija, hogy a fával birkózik. Azok a házak, amelyek berendezésükben, nyílászáróikban az ő keze nyomát viselik, bizonyítják, hogy még ilyen hétköznapi tárgyakat is lehet művészien megmunkálni. Nem véletlenül nevezte első méltatóinak egyike ajtóit, ablakait sámánerővel felruházott faalkotásoknak. Valóban azok, az alkotó fantázia pozitív energiái ott rezegnek a formát öltött tárgyak molekuláiban, s ahogy másként lépünk be e szinte szakrális élményt kínáló ajtón, vagy másként alusszuk álmunkat a művészi tehetséget, teremtőerőt magában foglaló ágyon, úgy – talán észrevétlenül – magunk is mássá alakulunk. Hiszen tárgyaink, környezetünk hatnak ránk, formálnak bennünket.
   Aki egyéni élményre vágyik, s arra, hogy igényes környezetet teremtsen otthonában, annak ajánljuk a természet erejét, harmóniáját sugárzó, vörösfenyőből és bükkből készült nyílászárókat, bútorokat. Igaz, eltarthat két hónapig is, mire egy –egy ajtó, ablak elkészül. De ezekre valóban illik a jelző: örök darabok.