Szép Lak, 1997. október

 

Tisza fa - újság cikkek

 

Szép Lak, 1997. október
Berényi János: Álomajtók


    A Bauhaus máig is hatóújítása volt az ajtók, ablakok – általában nyílászárók – egyszerűsítése. S mivel ez a funkcionalizmus szűken vett értelmezésével még indokolható is, nem csoda, hogy nálunk az elmúlt negyven évben a nyílászáró szerkezetek maradtak az épületek legfantáziaszegényebb darabjai. Pedig ez nem volt mindig így. A középkortól egészen a XX. Század elejéig a kapukat, ajtókat, ablakokat az adott épület rendeltetésének megfelelően mindig is különös gonddal készítettek. A tömeges építkezés azonban nem támasztott már ilyen igényeket. Tulajdonképpen csak az utóbbi 5-10 évben figyelhető meg, hogy az újabb lakóépületekben már nem érik be a legegyszerűbb, favázra ragasztott farostlemez borítású ajtókkal.
    Tisza-Kalmár György, a Tapolca-Diszelben élő festő- és iparművész alighanem mindezt végiggondolta, amikor úgy döntött, hogy hozzákezd olyan, művészi gondolattal tervezett ajtók, ablakok gyártásához, amelyek visszaszerzik e darabok rangját. Növelik az adott lakás, ház értékét, miközben funkciójukat is maradéktalanul ellátják.
    Az ötlet igazán jó. Igényes kivitelű, egyedileg megformált nyílászárókat kíván például az organikus építészetnek mai napig is ható divatja. De megfogalmazhatjuk másképp is a kérdést: miért is ne lehetne művészi értékek hordozója a lakás, ház ajtaja, ablaka? Hogy ez valószínűleg sokba kerül? Alighanem igen. Csakhogy a külföldről behozott modern ajtócsodák némelyikének ára is több százezer forint, és azokról nem mondható el, hogy egyetlen példányban készült eredeti darabok. A Tisza-Kalmár György által készített fa használati tárgyak – hiszen fába álmodott ő már ágyat, íróasztalt, polcokat is – közös jellemzője, hogy messzemenően figyelembe veszi a megformálásnál azt, hogy maga az anyag mit sugall. A szokásos asztalosmunkában anyaghibának tartott csomók, túl sűrű vagy éppen túl ritka erezet nála különös üzenetek hordozói. Ezek választanak maguknak formát. Vagy éppen a megálmodott formához keresi a megfelelő anyagot? Végül is a sorrend az elkészült mű szempontjából közömbös.
    A fontos az, hogy munkáival otthonaink természetközeli használati műtárgyakkal gazdagodnak.