Napló, 2004-08-04

 

Tisza fa - újság cikkek

 

Napló, 2004-08-04
Tóth Zsuzsanna:  Ezoterikus tartományok felé


    Tisza-Kalmár György festőművész kiállítása nyílt meg szombaton a Tóparti Galériában Balatoni emlékek címmel.
    Müller Ilona zongoraművész játékát követően Feledy Balázs művészeti író, a Vigadó Galéria vezetője nyitotta meg a tárlatot.
     Balatoni emlékek címmel lehet-e még újat mondani, különösen, ha nem egy élete végén álló ember visszaemlékezéseiről van szó, hanem élete delén levegő, rendkívül aktív alkotóról. Különös emlékek az övéi, nem annyira képiek, hanem olyanok, melyet a fantázia és a képzelet is színez. Fantázia és hit emeli meg ezeket a képeket, melyek közül néhányon, mint a címadó alkotáson is, a rovásírást is felfedezhetjük. A meghívó szövegét is így közli, de mint vallja, az ősi magyar rovásírás látszólag öncélú használata annak üzenete, hogy minden alkalmat meg kell ragadnunk eredetünk tudásának visszaemelésére.
      E szöveg a művész állásfoglalása, a hol vagyunk, honnan jövünk kérdése. Tudósítani akar a tárlaton az identitástudat, de a hagyomány fontosságáról is. A Balaton jelképpé válik az egyéni színhasználatot, a képzeletet sem nélkülöző képein, melyekkel ezoterikus tartományok felé repít minket. Ha ránézek a képeire, Galsai Pongrác író mondása jut eszembe, miszerint a Balaton mindig szívünk felé esik – mondta Feledy Balázs. Az alkotót bemutatva hozzátette, hogy Tisza-Kalmár György számára a filozófiai tudás mellett fontos az ezermesterség, a manualitás is, ő nemcsak festő, aki a rovásírás betűit ecsettel is életre kelti, hanem faművész is. Festészete erős természeti inspirációkat hordoz, a kék a végtelent, a sárga a derűt szimbolizálja a vásznon, melyet Tisza-Kalmár lélegezni is enged.
      A kiállítás augusztus 12-ig látogatható.